dijous, 10 de maig del 2012

Escenaris de la batalla de l'Ebre


En aquest post us proposo fer un itinerari pels escenaris de la batalla de l'Ebre, una de les batalles més terribles de la Guerra Civil Espanyola i que va decidir, malauradament, l'esdevenir final de la mateixa.

Començarem l'itinerari a Mòra d'Ebre, des d'aquest poble anirem cap al Coll de les Campusines. És en aquest indret on podem visitar les trinxeres de les Devees ( a prop de la Fatarella): conjunt de trinxeres excavades per l'exèrcit republicà, on ens podem fer una idea de com de dur havia de ser el dia dia dels soldats que si atrinxeraven. Si continuem per la carretera amb direcció  a Ascó, trobarem el Campament del XVè Cos de l'exèrcit i el quarter general de l'Estat Major, aquest va ser un campament del bando republicà on s'organitzaven temes de logística,com la distribució de subministres, i de presa de decisions. Un cop arribats a aquest punt, podem agafar la carretera direcció a Gandesa i un cop arribem al poble agafar la carretera C-43 direcció a Pinell del Brai. Aquesta carretera travessa la Serra de Pàndols i la de Cavalls, dues serres que van ser estratègiques a la batalla de l'Ebre i on es van lliurar les batalles més cruentes.  Dins d'aquestes serralades es poden fer itineraris - si teniu més d'un dia - i és molt probable que pogueu trobar algun vestigi de la batalla en forma de projectils, llaunes, metralla, etc. Per últim,  i desfent el camí, és imprescindible anar a visitar el Poble Vell de Corbera de l'Ebre: nucli antic del poble que va quedar totalment destruït durant la batalla i que dóna testimoni dels efectes devastadors de les guerres. Aquest espai és també un museu a l'aire lliure, amb escultures permanents que representen les lletres de l'abecedari i on les paraules de pau, escrites per autors de renom,  omplen de sentit la buidor de l'indret. 

Aquests són els espais que vaig anar a visitar, però n'hi ha molts més que em van quedar pendents per veure: la cota 705, els barrancs, el memorial de les Camposinescentre d'interpretació dels 115 dies, els refugis de flix i de benissanet, etc. 

Per més informació podeu adreçar-vos a la següent pàgina web: Batalla de l'Ebre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...