dijous, 24 de març del 2011

Fellini 8 1/2 (Otto e mezzo, 8 1/2, 1963)


Fellini 8 1/2 (1963), de l'irrepetible Federico Fellini, és una de les grans pel·lícules de la història del cinema que va inspirar a moltes altres posteriors, com La nit americana (1973), de François Truffaut, Comença l'espectacle (1979), de Bob Fosse, o Records (1980), de Woody Allen. El 1982 també es va estrenar un musical de Broadway, anomenat Nine, que Fellini va permetre però amb la condició que en el cartell no aparegués ni el seu nom ni el títol de la seva pel·lícula. I precisament, al 2009 es va estrenar al cinema una adaptació d'aquest musical realitzada per Rob Marshall, titulada amb el mateix nom, Nine, encara que sense obtenir bones crítiques.

Fellini, amb tot el seu talent, va aconseguir un resultat meravellós amb aquest relat autobiogràfic, ple de tants moments inoblidables que sembla mentida que pogués donar coherència a totes les escenes. El protagonista, Guido Anselmi (Marcello Mastroianni) de 43 anys, no és altre que ell mateix traslladat a la gran pantalla, un director de cinema amb molta fama que es troba en un balneari per canviar d'aires fent una cura termal, tractant mentre de planejar la seva pròxima pel·lícula. Al principi Fellini no sabia quina professió tindria el protagonista, pensant al final la figura del director i reconeixent en acabar la pel·lícula que Guido era ell mateix. Tot el drama de fer una pel lícula comporta al personatge a sentir la impotència creativa i a que surtin a la llum els seus secrets més ben guardats. I en definitiva, els canvis d'humor i les incerteses del personatge van ser els mateixos que va haver de suportar Fellini durant el rodatge, però el resultat de la pel·lícula és el d'una obra d'art amb un gran Marcello Mastroianni i una impecable fotografia.

1 comentari:

  1. Una grandíssima pel·lícula, amb una sèrie de seqüències que m'emocionen. Especialment l'última.

    De les que ha inspirat, també em quedo amb "Comença l'espectacle". Tot i ser molt fan d'Allen, "Records" mai m'ha entusiasmat.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...