dijous, 23 de setembre del 2010

Guía para no entender a Sócrates (2004)



Què sabem realment sobre Sòcrates? tot el que ens ha arribat d'aquest filòsof, considerat el pare de la filosofia occidental, ens ha estat desvetllat en els famosos diàlegs escrits pels seus deixebles (el conegut com a cercle socràtic), i per les biografies escrites per un gran nombre d'historiadors il·lustres fetes molts segles després de la seva mort. Què és ficció i què és crònica de totes aquestes paraules ? per exemple, el seu deixeble més famòs, Plató, en els seus coneguts diàlegs platònics, bé podia haver posat paraules seves en boca del seu mestre per donar a la seva veu més difusió i transcendència.
Gregorio Luri en aquest llibre, ens acosta a la vida i obra de Sòcrates mitjançant els texts dels seus deixebles, tot analitzant la versemblança d'aquests amb la realitat. D'aquesta manera , l'autor ens descobreix les dones més properes al filòsof, des de l'adorable Aspàsia fins a la famosa Jantipa; dona de Sòcrates recordada pel seu fort caràcter. També ,no falta referència als homes i joves pupils que van ser musos d'aquest famós ateniense, com el jove i intel·ligent Alcibíades. Gregorio Luri ens descriu l'atopia Socràtica, les singularitats inclassificables del filòsof, anècdotes de la seva manera de filosofar amb qualsevol ciutadà que es trobava pel carrer, tot fent servir la seva coneguda ironia. No falta en aquesta obra un anàlisis del judici i la mort de Sòcrates, des dels arguments esgrimits durant la seva defensa, fins la seva actitud enfront de la inevitable mort a mans de la cicuta.
Crec que aquest llibre realitza un bon anàlisis crític de les fonts escrites que aporten dades sobre la vida de Sòcrates. El llibre analitza les cròniques que descriuen un mateix succés de la seva vida des de diferents observadors, i per tant, des de diferents perspectives. Fora de ser un llibre de consum exclusiu per filòsofs, és un llibre per tots els públics i per a totes aquelles persones interessades en saber més coses d'aquest conegut i transcendent personatge de la nostra història.

1 comentari:

  1. Doncs si, com dius, pot ser interessant per a tots els públics i no només pels filòsofs, me l'apunto.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...